У ріпі містяться вітаміни А, С, Е, РР, група, мінерали: кальцій, марганець, магній, фосфор, залізо, натрій, йод. Ріпа містить полісахариди, що легко засвоюються, а також клітковину, що стимулює перистальтику кишечника, що робить її гарною дієтичною стравою.
Що лікує ріпа?
Як лікарська сировина використовуються в основному коренеплоди. Ріпа і сік з неї мають загальнозміцнюючу, протикашльову, відхаркувальну, сечогінну, антисептичну, бактерицидну, ранозагоювальну, болезаспокійливу, заспокійливу, протиатеросклеротичну, жовчогінну, відволікаючу дію.
Кому корисна ріпа?
Варену ріпу перетирають у кашку і прикладають до хворих місць при подагрі. І навіть зубний біль наші предки знімали відваром ріпи. Відвар з цього коренеплоду покращує сон, заспокоює серцебиття, має проносну дію, допомагає при астмі та бронхітах..