Хамон (іспанською jamon — «окіст») — національна страва Іспанії, сиров'ялена свиняча нога. Для хамона використовуються тільки задні ноги свині, які в'ялять цілком.4 черв. 2018 р.
Як роблять справжній хамон?
Окіст ставлять копитцем вгору на хамонеру і "відкривають" його ножем з коротким лезом – рухом до себе роблять надріз і видаляють шкіру та жир до появи м'яса. Потім хамон нарізають довгим ножем на тонкі, майже прозорі скибочки, не довші за 6-7 см, з невеликою смужкою жиру по краях.
Чому хамон такий дорогий?
Ідеальні пасовища для елітних свиней, які значну частину року харчуються переважно жолудами. Саме така дієта створює точно вивірене співвідношення жиру та м'яса. – яке і потрібно для виробництва найдорожчого різновиду хамона – "іберіко". Свиней вирощують по три роки в умовах, наближених до диких.