Шапку мезги, що піднялася, потрібно кілька разів на добу перемішувати. Якщо цього не робити, мезга може закиснути. На 3-5 день мезгу віджимають через друшляк, а вичавки використовують на корм худобі або викидають на компостну купу.
Скільки днів має стояти мезга?
Можна без шкоди якості вина витримувати його в чані не більше 5-6 днів і, принаймні, не понад 8 днівхоча б тільки для того, щоб зменшити втрати спирту, які неминуче відбуваються у відкритих чанах.
Коли потрібно відокремлювати мезгу від сусла?
Через 5-8 діб, як тільки виноматеріал набуде в процесі бродіння характерного забарвлення (500-600мг/дм3 антоціанів), терпкість і повноту (1,5-2,0 г/дм3 фенольних речовин), його відокремлюють від мезги.