Патока (декстринмальтоза, мальтодекстрин) продукт неповного кислотного (розведеними кислотами) або ферментативного гідролізу крохмалю. Утворюється як побічний продукт при виробництві цукру та крохмалю.
Як одержують патоку?
Отримання патоки крохмальної включає наступні основні операції:
- 1) Підготовка крохмалю до переробки;
- 2) гідроліз крохмалю;
- 3) нейтралізація гідролізату;
- 4) Фільтрування сиропів (освітлення);
- 5) Знебарвлення фільтрованих сиропів адсорбентами;
- 6) Уварювання рідких сиропів до густих;
Що таке патока користь та шкода?
Патока містить безліч корисних мікроелементів, у тому числі фосфор, магній, натрій, залізо, кальцій, а також вітаміни В, олігосахариди, глюкозу, мальтозу та невелику кількість корисних жирів. Наприклад, 2 чайні ложки цього продукту містять 14% добової кількості міді.