Співвідношення, що рекомендується: на 500 грам рису 2 столові ложки рисового оцту і 1 чайна ложка солі та цукру. Оцет необхідно підігріти (не доводячи до кипіння), після чого в ньому розчиняють сіль і цукор, ретельно заважають отриманий розчин і трохи охолоджують.
на 1 кг рису вам знадобиться близько 10-12 столових ложок рисового оцту, 7-8 столових ложок цукру та приблизно півтори-дві столові ложки солі. Все це потрібно змішати та розігріти на плиті, щоб цукор та сіль повністю розчинилися. У жодному разі не можна доводити оцет до кипіння, щоб він не втратив своїх властивостей.
Пропорція рису і водизазвичай вказується на упаковці. В середньому води необхідно на 20% більше, ніж рису. Тобто, наприклад, на 500г сирого рису потрібно 600мл води. За бажання, для того, щоб Мал вийшов ароматним, можна додати шматочок водорості комбу (приблизно 10х10см).