Користуватися вакуумним пакувальником (одно- та двокамерним) досить просто. Спочатку варто помістити продукт у спеціальну плівку (пакет). Потім потрібно покласти заготовку в камеру машини та зачинити кришку. Після цих маніпуляцій апарат почне відкачувати повітря із пакета.
Щільно притискають верхню кришку апарату; Насос викачує з камери повітря, тим самим забезпечуючи дуже низький тиск менше 1 кПа; По досягненню необхідної глибини вакууму апарат запаює шов на пакеті; Після запаювання здійснюється розгерметизація камери і відкривається кришка апарату.
Принцип роботи камерного вакууматора відмінний від класичних пакувальників. Він не відкачує повітря з пакета з продуктом, а повністю видаляє його з вакуумної камери, в якій знаходяться пакети з продуктами, завдяки чому рідина не забруднить зону зварювання.