А ще можна вимити ягоди, використовуючи слабкий оцтовий розчин: у воду додається трохи яблучного або виноградного оцту (1 ст. л. на літр) додавши у воду трохи виноградного або яблучного оцту (їдальня на літр), ягоди поміщаються в ємність з приготованим розчином на 3-5 хвилин.
Таку полуниці потрібно мити дуже обережно, тому що вона розповзається і ще більше стає водянистою. Правильніше по черзі, в друшляку полуниці опускати то в ємність із холодною водою, то в охолоджений окріп, попередньо промивши під проточною водою.
Мити лохину перед тим, як помістити її на зберігання не слід, це сприяє швидкому псуванню ягід. Чорниця чудово переносить заморожування, зберігаючи високі смакові якості більше року за – 17 градусів Цельсія. З синьої ягоди роблять варення та компоти, муси та пастилу, та інші заготовки.