Яйця краще укладати гострим кінцем внизщоб жовтки розташовувалися по центру. У такому положенні яйця зможуть «дихати» і довше зберігати свою свіжість, тому що на тупому кінці розташовано більше пір, через які в яйце надходить кисень і виходить вуглекислий газ.
При цьому яйця потрібно зберігати за температури +2+4°С. Тому найкраще місце для них – контейнери для овочів та фруктів унизу холодильника. Саме яйце – дивовижний і складний організм з шкаралупою, що дихає, тому перед тим, як помістити яйця в холодильник, не варто їх мити – інакше пори шкаралупи закупоряться.
Для курячих яєць не повинно перевищувати 25 діб з моменту транспортування. Якщо яйця зберігаються в холодильнику при температурі від 10 до 20 градусів та вологості повітря від 80 до 90 відсотків, то термін свіжості столових яєць становить 7-30 діб, а дієтичних – максимум один тиждень.
Для збереження інкубаційних якостей яєць необхідно дотримуватись ряду технологічних параметрів: яйця зберігають у чистих, вентильованих, сухих, без стороннього запаху приміщеннях; яйця після їх сортування та укладання в лотки повинні бути обов'язково продезінфіковані; курячі, цесарині та індички яйця зберігають у вертикальному …