Щоб вийшов ферментований гранульований іван-чай, потрібно просто прокрутити підв'яле листя через м'ясорубку. Отримані зелені соковиті гранули помістіть у банки чи контейнери, закрийте та залиште на добу для ферментації.
Розмістіть листя на покритій шаром харчового паперу поверхні, після чого приступіть до сушіння при температурі сто двадцять градусів протягом півтори години. Після цього ферментований напій буде готовим.
Потрібно взяти 4-5 грам Іван чаю та залити 100 мл гарячої води. Температура води для чорного та улун Іван чаю має бути 95-98°С, для зеленого Іван чаю – 82-83°С. Перед заваркою можна обдати окропом чайні листи. Заварювати Іван–чай можна протягом 2-3 хвилин.
Правильна ферментація Іван–чаю
- Легкий ступінь – 3-6 годин. Починає виявлятися фруктово-квітковий запах. Смак чаю – М'який, аромат сильний, але ніжний.
- Середній ступінь – 10-16 годин. Чай має легку кислинку, терпкий, аромат яскраво виражений.
- Глибокий ступінь – 20-36 годин. Терпкий з легким ароматом.